Mnoho priemyselne vyrábaných potravín potrebuje niečím zahustiť. V lepšom prípade sa na to využije karboxymetylcelulóza (E466)

Karboxymetylcelulóza alebo tiež celulózová guma či CMC je multifunkčná zložka, ktorá sa získava chemickou modifikáciou prírodnej celulózy.

Väčšinou má podobu bieleho alebo mierne žltkastého prášku bez zápachu a chuti.

V potravinárstve sa využíva ako zahusťovadlo, emulgátor a stabilizátor.

Hlavné dôležité body o E466 – karboxymetylcelulóze :

Je to stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo .
Nie je to prírodná látka.
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené

Kde sa karboxymetylcelulóza používa?

Celulózová guma sa často používa v potravinách a nápojoch, predovšetkým preto, aby boli husté a krémové.

V niektorých potravinách môže tiež nahradiť niektoré iné zahusťovadlá, ako je guma guar, želatína, agar, alginát sodný a pektín.

Hlavné použitie a funkcie karboxymetylcelulózy:

  • Nápoje: stabilizácia a zlepšenie chuti
  • Pekárske výrobky: zlepšenie objemu a textúry, udržanie vlhkosti a predĺženie trvanlivosti
  • Dezerty: zadržanie tekutín, zlepšenie pocitu v ústach
  • Mliečne výrobky: regulácia rastu ľadových kryštálov, zlepšenie textúry
  • Mäso: viazanie vody

Okrem toho sa ju ale nájdeme aj polievkach, omáčkach, mrazených polotovaroch, nízkokalorických potravinách či šalátových zálievkach.

  • Mrož Jahodová dreň, Čierne ríbezle s tvarohom
  • Milko Žervé z Poděbrad
  • Hamé Maďarský guláš
  • Albert Kokosové mlieko
  • Billa Jahodová zmrzlina
  • Krahulík Vysočina

Okrem potravinárskeho priemyslu sa s karboxymethlycelulózou stretneme aj v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti, napríklad v zubných pastách.

Je E466 zdravé?

Používanie karboxymetylcelulózy je všeobecne považované za bezpečné a bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

U citlivých osôb môže konzumácia väčšieho množstva spôsobiť črevné problémy.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie karboxymetylcelulózy v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.