Etylcelulózu (E462) prehĺtame spoločne s väčšinou liekov. Prekvapivo ju nájdeme aj v niektorých potravinách. Prečo?

Etylcelulóza je nestráviteľná látka, ktorá sa vyrába chemickým pozmenením celulózy.

Bežne sa používa ako poťah vo farmaceutických prípravkoch a tiež ako potravinárska prídavná látka.

Stretneme sa s ňou predovšetkým v extrudovaných výrobkoch a cukrovinkách.

Má podobu bieleho prášku bez zápachu a chuti.

Hlavné dôležité body o E462 – etylcelolóze:

Je to stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény.
Použitie v SR je povolené

Kde sa etylcelulóza používa?

Etylcelulóza sa najčastejšie sa používa vo farmaceutickom priemysle ako poťahová látka liekov, pomáha maskovať nežiaducu chuť, chrániť účinné látky a riadiť uvoľňovanie liečivá.

Nájdeme ju aj vo vitamínových a minerálnych tabletách.

V potravinárstve sa používa na modifikáciu viskozity, zahusťovanie, tvorbu filmu, stabilizáciu a ako plnidlo, obsahujú ju predovšetkým cukrovinky, žuvačky a extrudované výrobky.

Je E462 zdravé?

Používanie etylcelulózy je všeobecne považované za bezpečné, bez rizika nežiaducich účinkov.

Látka je schválená Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

U niektorých citlivých jedincov môže nadmerná konzumácia etylcelulózy viesť ku gastrointestinálnym problémom.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie etylcelulózy v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii i ďalších krajinách sveta