Difosforečnany (E 450) nájdeme nielen v mäse, ale aj zubnej paste! Zistite prečo

Difosforečnany (TSPP), je syntetická zložka, ktorú možno použiť ako regulátor kyslosti, modifikovaný škrob, koagulant v potravinách.

A do kategórie difosforečnanov patria: difosforečnan disodný, difosforečnan trisodný, difosforečnan tetrasodný, difosforečnan didraselný, difosforečnan tetradraselný, difosforečnan divápenatý, dihydrogendifosforečnan vápenatý.

Hlavné dôležité body o E 540 – difosforečnany

-Je to modifikovaný škrob
Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
Je vhodný pre deti
Nie je to bežný alergén – veľké množstvo spôsobuje nedostatok vápnika v tele
Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E540

Difosforečnany možno vyrobiť neutralizáciou kyseliny fosforečnej hydroxidom sodným s molárnymi pomermi 2:1.

Vzniká biely alebo zrnitý prášok.

Kde sa difosforečnany (E 450) používajú?

Možno ho použiť ako zásadu na úpravu pH v spracovaných potravinách, pudingoch atď.

Tiež dokáže odstrániť prirodzene sa vyskytujúce ióny vápnika z proteínov napríklad v mäse, čo vedie k zlepšeniu textúry.

Však najbežnejším využitím je v zubnej paste a ústnej vode, kde zabraňuje tvorbe zubného kameňa znížením ukladania vápnika a horčíka na zuboch.

Konkrétne potraviny

  • Mäsiarsky tanier – farmárska slanina
  • Dulano – delikatesná varená šunka
  • Chodura – šunkové párky

Je E451 zdravé?

TSPP je všeobecne uznávaný ako bezpečný v maximálnom množstve použitia od 5 000 do 12 000 mg/kg.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho použitie ako modifikovaného škrobu je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.