Čokoláda bez fosfatidov amónnych (E442) nebude nikdy taká dobrá. Prečo?

Fosfatidy amónne (E442) sú zmesou amónnych solí a fosforylovaných glyceridov. Ide o antioxidanty a emulgátory, ktoré sa bezpečne využívajú pri výrobe potravín.

V potravinárskom priemysle sa používajú hlavne v čokoláde a produktoch z kakaa.

Hlavné dôležité body o E442 – fosfatídy amónnej:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Je živočíšneho pôvodu a nie je teda vhodné pre vegánov.

Výroba E442

Látka E442 sa najčastejšie vyrába zo zmesi rastlinných olejov a glycerolu. Výroba sa niekedy vykonáva aj synteticky.

Väčšinou sa používajú rastlinné tuky, ale použitie živočíšnych tukov nemožno vylúčiť. Preto by túto látku nemali konzumovať vegáni.

Na čo sa používa fosfatídy amónne?

Najčastejším použitím fosfatidov amónnych je výroba čokolády a čokoládových výrobkov.

Látku nájdeme v čokoládových figúrkach na Veľkú noc, Vianoce alebo Mikuláša. Rovnako tak sa nachádza v banánoch v čokoláde, pralinkách, zmrzline, pudingu, jogurtoch a pod.

Je E442 zdravý?

Podľa Food Safety and Standards Regulations z roku 2011 neexistujú žiadne dôkazy pre zákaz používania týchto emulgátorov. Neexistujú ani dôkazy o vedľajších účinkoch, ktorých by ste sa museli obávať.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie E442 povolené v nevyhnutnom množstve. Používať sa môže pri výrobe čokolády a ďalších čokoládových produktov.

V Spojených štátoch je používanie tejto látky povolené a látka je označená ako bezpečná.