Omáčky udržujú svoju štruktúru vďaka polyoxyetylén stearátu (E430)!

Polyoxyetylén stearát (E430) sa v potravinárstve používa ako emulgátor a stabilizátor.

V našich krajinách sa s ním pri potravinách nestretnete a všeobecne sa príliš často nepoužíva. Ako ho výrobcovia používajú, keď sa rozhodnú pre túto látku?

Hlavné dôležité body o E430 – polyoxyetylén stearát:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.
Je živočíšneho pôvodu a nie je teda vhodné pre vegánov.

Výroba E430

Látka E430 sa vyrába zo syntetických zlúčenín. Skladá sa z etylénoxidu a kyseliny stearovej. Prvá je syntetická látka a druhé menované je prírodná mastná kyselina.

Zlúčeniny, z ktorých sa vyrába E430 sú väčšinou z rastlinných tukov. Nie je však možné vylúčiť použitie živočíšneho tuku, ako je bravčový tuk. Vegáni by sa preto tejto látke mali vyhýbať.

Na čo sa používa polyoxyetylén stearát?

Použitie E430 nie je príliš široké. Väčšinou sa používa pri výrobe omáčok av kozmetickom priemysle. Niekedy sa ale pridáva aj do chleba, aby zostal čerstvý po dlhšiu dobu.

Je E430 zdravý?

Všeobecne sa jedná o bezpečnú látku, ktorej sa nemusíte príliš obávať. Osoby, ktoré sú alergické na propylénglykol by sa mal však vyhýbať celej skupine éčok od E430 do E436.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii i Českej republike je používanie polyoxyetylén stearátu zakázané na použitie v potravinárskom priemysle.

Pravidlá pre používanie tejto látky v Spojených štátoch a ďalších krajinách nie sú známe.