Máte radi kokosové, mandľové alebo sójové nápoje? Spoločne s nimi pijete aj gumu gellan. O čo ide?

Guma gellan je názov polysacharidu, ktorý produkujú baktérie druhu Sphingomonas elodea.

Táto látka sa v potravinárskom priemysle využíva ako zahusťovadlo, želírovacia látka a stabilizátor.

Má formu bieleho prášku, ktorý v kombinácii s vodou vytvára gély rôzne štruktúry, od mäkkých a pružných až po nepružné a krehké.

Hlavné dôležité body o E418 – gume gellan:

Je to stabilizátor, želírujúca látka a zahusťovadlo .
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény.
Použitie v SR je povolené.

Kde sa guma gellan používa?

Guma gellan je multifunkčný hydrokoloid používaný ako želírujúce, stabilizačné, filmotvorné a štrukturujúce činidlo v potravinárstve, kozmetike i farmaceutickom priemysle.

Stretávame sa s ňou v rastlinných náhradkách mlieka, ovocných džúsoch, cukrovinkách, želé a žuvačkách, dezertoch aj mliečnych výrobkoch. Ďalej tiež v polevách či džemoch.

  • Emco Sójový nápoj, Ryžový nápoj, Ovsený nápoj
  • Alpro Mandľový nápoj, Kokosový nápoj, Ovsený nápoj
  • OKF Nápoj z aloe vera, Kokosový nápoj
  • Granko Kakaové mlieko
  • Odkolok Jablkový závin
  • Kysnuté ovocné knedle s čučoriedkami

Je E418 zdravé?

S konzumáciou gumy gellan nie sú spájané žiadne negatívne nežiaduce účinky.

Jej použitie v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie gumy gellan v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.