Čo je guma tara (E417) az akých dôvodov ju nájdeme v mliečnych výrobkoch aj mäsových konzervách?

Guma tara, označovaná tiež ako peruánsky karubín, je prírodná potravinárska prídavná látka, ktorá sa získava zo semien stromu tara alebo rohovníka peruánskeho (Caesalpinia spinosa).

V potravinárskom priemysle sa využíva ako zahusťovadlo a stabilizátor.

Výroba spočíva v odstránení šupky semien a rozomletí jadra.

Má formu bieleho až žltobiely prášku bez zápachu.

Hlavné dôležité body o E417 – gume tara:

Je to stabilizátor a zahusťovadlo.
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa guma tara používa?

Guma tara je jedinečný hydrokoloid, ktorý vypĺňa medzeru medzi za studena rozpustnou gumou guar a za tepla rozpustným karubínom zo svätojánskeho chleba.

Bežne sa s ňou môžeme stretnúť najmä v zmrzline a ďalších mrazených výrobkoch, v pečive, želé, omáčkach a dresingoch. Pri rozmanitých mliečnych výrobkoch, napríklad pudingoch, zlepšuje textúru krému, pri mäsových výrobkoch slúži na vytvorenie povrchového filmu.

  • Termix vanilkový a kakaový
  • Agricol Tatárska omáčka
  • Algida Calippo Jihaoda
  • Labeta Želírovací cukor
  • Vitana zeleninový bujón, Vývar hovädzie a zeleninový
  • Meggle Cottage Cheese
  • Hamé Lečo s údeninou, Trenčianske jemné párky s fazuľou, Zemiakový guláš
  • Olma Tradičné nátierkové maslo

Okrem toho sa guma tara hojne používa aj v kozmetickom priemysle.

Je E417 zdravé?

Guma tara je prírodná látka, s konzumáciou ktorej nie sú spájané žiadne negatívne nežiaduce účinky. Použitie v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), a to aj v detskej výžive.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie gumy tara v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.