Z akého stromu sa získava guma karaya (E416) a aké je jej využitie?

Guma karaya (E416), ktorá býva tiež označovaná ako indický tragant alebo guma sterculiaje, je rastlinná guma produkovaná ako exsudát zo stromov rodu Sterculia. Chemicky sa jedná o kyslý polysacharid zložený z cukrov galaktózy, rhamnózy a kyseliny galakturónovej.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E416 – Guma karaya:
Je bezpečné.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Odporúčame.

Výroba E416

Gumu karaya je možné získať z indického stromu Sterculia urens. Je to cenná látka a tradične sa získava narezaním alebo ošúpaním kôry či vytvorením hlbokých rezov pri päte kmeňa sekerou. Tieto hrubé metódy extrakcie často viedli k smrti stromu, ale zistilo sa, že aplikácia regulátora rastu rastlín ethephonu stimuluje produkciu E416 a pri použití v starostlivo kontrolovanom množstve zvyšuje výťažnosť gumy a zlepšuje hojenie rán a prežitie stromu.

Na čo sa používa guma karaya?

E416 sa používa ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor v potravinách, ako preháňadlo a ako lepidlo na zubné protézy. Používa sa tiež na falšovanie gumového tragantu kvôli ich podobným fyzikálnym vlastnostiam.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E416 niekedy vyskytuje:

  • šľahačka
  • zmrzlina
  • tavené syry
  • želatína
  • želé cukríky
  • citrónové krémy
  • pudingové prášky
  • pečivo
  • mäsové výrobky
  • syrové nátierky
  • dezerty
  • vaječné likéry
  • mliečne výrobky
  • žuvačky

Je E416 zdravé?

Vedľajšie účinky v miernych koncentráciách nie sú známe. Vysoké dávky spôsobujú plynatosť a nadúvanie v dôsledku fermentácie črevnou mikroflórou. U citlivých jedincov môže dôjsť k alergickej reakcii.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E416 ako potravinárskej prísady v EÚ je povolené, rovnako ako v USA, v Austrálii a na Novom Zélande.