Svätojánsky chlieb neslúži len ako náhrada kakaa. Získava sa z neho aj karubín, bezproblémové a široko využívané aditívum

Karubín, označovaný tiež ako lokustová guma, karob či karobová guma, je prírodná potravinárska prídavná látka, ktorá sa získava zo semien stromu rohovník obyčajný alebo svätojánsky chlieb.

Ide vlastne o rozpustnú vlákninu, ktorá sa v potravinárskom priemysle využíva ako zahusťovadlo a stabilizátor.

Výroba spočíva v odstránení šupky semien a rozomletí jadra.

Spojivových vlastností karubinu využívali pri mumifikáciách už starí Egypťania.

Má podobu bieleho až žltobiely prášku bez zápachu.

Hlavné dôležité body o E410 – karubíne:

Je to stabilizátor a zahusťovadlo .
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa karubín používa?

Vďaka svojej schopnosti viazať vodu sa karubín hojne využíva v pekárskych a mrazených výrobkoch, ako sú zmrzliny, ktorým dodáva jemnosť aj objem.

Často sa používa tiež na zahustenie mliečnych výrobkov, ako sú jogurty a pudingy, majonéz či marmelád, ďalej zvyšuje výťažnosť sušiny pri výrobe mäkkých syrov a vytvára filmy na povrchu mäsových výrobkov.

V neposlednom rade sa s karubínom stretneme aj v niektorých nápojoch, v ktorých zabraňuje vzniku zákalu.

Vzhľadom na to, že samotný karubín nemá schopnosť vytvárať gél, v mnohých potravinách sa používa spoločne s agarom či karagénanom.

  • Hollandia Sedliacky jogurt
  • Mliekareň Valašské Meziříčí Kefírové mlieko
  • Plzenský Prazdroj Birell polotmavý citrón
  • Kaufland Čerstvý syr termizovaný
  • Pilos Žervé s kapiou
  • Losos v horčičnej omáčke, Jemné sleďové filety v paradajkovej omáčke
  • Penny Market Ruská zmrzlina smotanová

Ďalšie využitie má karubín tiež vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle.

Je E410 zdravé?

Karubín je prírodná látka, s konzumáciou ktorej nie sú spájané žiadne negatívne nežiaduce účinky. Naopak bolo zistené, že má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj črevnú mikroflóru.

Jeho použitie v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), a to aj v detskej výžive.

Nadmerná konzumácia karubínu môže mať preháňavé účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie karubínu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.