Arabinnogalaktan, éčko z smrekovca, ktorého používanie zatiaľ nie je v EÚ povolené. Prečo?

Arabinnogalaktan je jednou z potravinárskych prídavných látok, ktorej používanie nie je v EÚ oficiálne povolené.

Naopak v Spojených štátoch amerických a mnohých ďalších krajinách ide o pomerne bežné éčko, ktoré sa používa najmä ako stabilizátor.

Prirodzene sa nachádza v dreve smrekovca, z ktorého sa získava pôsobením vody.

Molekulárny vzorec E409 je C6H6O3 .

Hlavné dôležité body o E409 – arabinnogalaktane:

Je to stabilizátor, emulgátor a plnidlo .
Je to prírodná látka .
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR nie je povolené

Kde sa arabinnogalaktan používa?

Arabinnogalaktan sa väčšinou používa spoločne s ďalšími emulgátormi a stabilizátormi predovšetkým v nízkotučných mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty, zmrzliny či pudingy.

Okrem toho ho ale môžeme nájsť aj v cukrovinkách alebo mäsových výrobkoch.

S používaním arabinnogalaktanu sa môžeme stretnúť aj v priemysle farmaceutickom a kozmetickom.

Je E409 zdravé?

Používanie arabinnogalaktanu v potravinárskom priemysle je schválené americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Naopak Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) látku nepovolil, v Európe tak arabinnogalaktan nie je registrovaný ako potravinárska prídavná látka.

Pri nadmernej konzumácii môže spôsobovať zažívacie problémy, ako je hnačka či nadúvanie.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Arabinnogalaktan je jednou z látok, ktorej používanie v potravinárskom priemysle je povolené v USA, ale nie v EÚ.