Viete, že keď jete puding, majonézu alebo paštétu, jete svojim spôsobom aj hnedé morské riasy? Dôvodom je alginát vápenatý (E404)

Alginát alebo tiež alginan vápenatý je vápenatá soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých morských rias druhov Sargassum, Macrocystis, Ascophyllum, Durvillaea či Ecklonia.

Vlastný alginát sa vyrába synteticky reakciou hydroxidu vápenatého s kyselinou alginovou.

Spoločne s alginátom sodným je hlavnou formou alginátov používanou v potravinárskom priemysle.

Používa sa pri výrobe mliečnych, mäsových aj pekárskych výrobkov.

Molekulárny vzorec E404 je (C 12 H 14 CaO 12 )n.

Hlavné dôležité body o E404 – algináte vápenatom:

Je to stabilizátor, emulgátor, odpeňovač, zahusťovadlo a želírujúca látka .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti.
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa alginát vápenatý používa?

Oblasť používania alginátu vápenatého je vďaka jeho multifunkčným vlastnostiam veľmi široká.

Najčastejšie sa s ním stretneme vo výrobkoch z mlieka, napríklad v jogurtoch, krémoch, pudingoch, syrových omáčkach a podobne, ďalej tiež v zmrzlinách, dresingoch či majonézach.

Pridáva sa ale aj do džemov a ďalších zavarenín.

V neposlednom rade sa používa na potieranie rozmanitého sladkého pečiva a tiež na zlepšenie vzhľadu mäsových výrobkov.

  • Krahulík Pečeňový bloček
  • Rondas koláčiky s pudingovým krémom

Je E404 zdravé?

Alginát vápenatý a jeho používanie v potravinárstve je všeobecne považované za bezpečné.

S jeho konzumáciou obvykle nie sú spojené žiadne nežiaduce účinky a látka bola schválená Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a tiež americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Konzumácia v nadmernom množstve môže sťažiť vstrebávanie určitých živín.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie alginátu vápenatého v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii i ďalších krajinách sveta.