Prečo je zmrzlina taká jemná a hladká? Vďačí za to hnedým riasam, alebo presnejšie alginátu sodnému (E401)

Alginát alebo tiež alginan sodný je sodná soľ kyseliny alginovej získaná z hnedých morských rias.

Najpoužívanejšími druhmi rias na výrobu kyseliny alginovej a jej solí sú Macrocystis, Ascophyllum, Durvillaea, Ecklonia, Laminaria, Lessonia či Sargassum.

Všeobecne sa alginát sodný vyrába reakciou uhličitanu sodného s kyselinou alginovou.

Bežne používa na výrobu tepelne stabilných gélov a na dodávanie viskozity potravinám.

Molekulárny vzorec E401 je (C 6 H 7 NaO 6 )n.

Hlavné dôležité body o E401 – algináte sodnom:

Je to stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén.
Použitie v SR je povolené.

Kde sa alginát sodný používa?

Potravinársky alginát sodný sa široko používa v mrazených aj nemrazených výrobkoch na báze mlieka, napríklad zmrzlinách, jogurtoch, krémoch, pudingoch, syrových omáčkach a dezertoch, a to vďaka svojim zahusťovacím, želírovacím a stabilizačným vlastnostiam.

Nájdeme ho ale aj v rade cukroviniek, džemoch či džúsoch. V kombinácii s citrátom a fosforečnanom sodným sa používa ako taviaca soľ v niektorých tavených syroch.

Okrem toho sa využíva tiež na zadržanie vody v mäse, zvýšenie pružnosti mäsových výrobkov a zlepšenie čerstvosti hotových výrobkov.

  • Míša nanuk, Míša mrazený tvarohový krém
  • Pilos Šľahačka v spreji, Kapucín rastlinná šľahačka
  • Giana olivy plnené paprikovou pastou
  • Krstný otec klobásky Kmotrovky
  • Apa Parížsky šalát
  • Orion Študentská pečať
  • Penny Market Buchtičky makové

V neposlednom rade sa s alginátom sodným stretneme aj v krmivách pre zvieratá, farmaceutickom, kozmetickom, textilnom i tlačiarenskom priemysle.

Je E401 zdravé?

Alginát sodný je všeobecne považovaný za bezpečnú látku. S konzumáciou nie sú spájané nežiaduce účinky a jeho použitie v potravinárskom priemysle schválil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Nadmerná konzumácia môže spôsobiť horšie vstrebávanie živín a preháňavé účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie alginátu sodného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.