Antioxidanty môžu pomôcť proti žltnutiu ako dilauryl tiodipropionát (E389)!

Dilauryl tiodipropionát (E389) je antioxidant, ktorý sa používa proti zažltnutiu v produktoch.

V potravinárskom priemysle sa príliš často nepoužíva, ale v niektorých produktoch ho môžete nájsť. Ide o bezpečnú látku, ale v mnohých krajinách sa vôbec nepoužíva.

Hlavné dôležité body o E389 – dilauryl tiodipropionát:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E389

Látka E389 sa vyrába syntetickou reakciou niekoľkých zlúčenín.

Na čo sa používa dilauryl-tiodipropionát?

Výrobcovia v potravinárskom priemysle používajú E389 do produktov, ktoré majú tendenciu žltnúť. Na zabránenie môžu použiť túto látku. Môžeme ju preto nájsť v oleji, tuku, cukre, droždí, syroch a pod.

Je E389 zdravý?

Žiadne vedľajšie účinky neboli zaznamenané. Podľa dostupných výskumov je tu nízke riziko toxicity, rizika vzniku rakoviny, alergií a nemá ani negatívny vplyv na imunitný systém.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie tejto látky v potravinárskom priemysle zakázané.

V Spojených štátoch je naopak označená ako látka GRAS, teda prijatá ako všeobecne bezpečná látka. Preto ju Američania pri výrobe potravín bežne používajú.