Jablčnany sodné (E350) nájdete najčastejšie v ovocných nápojoch, kde podčiarkujú výnimočnú chuť. Kde ešte sa využívajú?

Jablčnany sodné slúžia ako regulátory kyslosti.

Ide o biely kryštalický prášok bez zápachu, ktorý je voľne rozpustný vo vode.

Hlavné dôležité body o E350 – jablčnany sodnej:

Bezpečná látka.
Bez vedľajších účinkov.
Schválené v EÚ.
Zakázané v USA.

Výroba E350

Jablčnany sodné vznikajú pridaním hydroxidu sodného do kyseliny jablčnej.

Kde sa jablčnany sodné používajú?

Túto prídavnú látku nájdete v potravinách ako sú:

  • ovocné nápoje
  • vína
  • šťavy
  • krémy
  • kyslé gumové cukríky

Je E350 zdravé?

Jablčnany sodné môžeme považovať za bezpečné. Nemajú žiadne vedľajšie účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Látka je povolená v Európskej únii, Austrálii a na Novom Zélande. V Spojených štátoch je jej používanie zakázané.