Fosforečnany sodné sú jedny z najpoužívanejších „éčok“! Zistite viac

Fosforečnan sodný označuje rôzne anorganické soli zložené zo sodíka a fosforečnanu.

Je to jedna z najpoužívanejších potravinárskych prídavných látok a bežne sa používa na zlepšovanie kvality alebo ako výživový doplnok v mäse, morských plodoch, pečive, mliečnych výrobkoch a nápojoch.

Rozoznávame tri druhy:

Dihydrogénfosforečnan sodný pod číslom známy ako E339(i) , možno použiť ako regulátor kyslosti a doplnok výživy.

Hydrogénfosforečnan sodný pod číslom známy ako E339(ii) , možno použiť ako protispekavé činidlo, ochucovadlo, činidlo na kontrolu ph.

Tribazický fosforečnan sodný pod číslom známy ako E339(iii) sa primárne používa ako regulátor kyslosti v obilninách a zadržiavač vlhkosti v mäse a morských plodoch.

Hlavné dôležité body o E 339 – fosfáty sodné
Zaraďujeme ich medzi taviace soli

Nie sú prírodného pôvodu

Je vhodná pre deti, používa sa v detských príkrmoch

Nie je to bežný alergén

Táto zložka je vegánska aj bezlepková

Výroba E 339

Vyrába sa pomocou neutralizácie kyseliny fosforečnej hydroxidom sodným alebo uhličitanom sodným.

Kde sa fosfáty sodné (E 339) používajú?

Všeobecne sa teda fosfáty používajú na prevenciu oxidácie, zmeny farby a rozkladu vitamínu C, kde v konečnom dôsledku predlžujú trvanlivosť potravín a skracujú dobu varenia atď.

Konkrétne produkty

  • Pikok – bravčové párky so syrom
  • Tatra – mlieko do kávy
  • Madetka – smotanový tavený syr

Je E339 zdravé?

U fosfátov nebola zistená žiadna škodlivosť, ale pri nadmernom množstve môže spôsobiť nedostatok vápnikov v tele.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Pri použití ako potravinárske prídavné látky sú takmer bez vedľajších účinkov a ich bezpečnosť bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.