Milovníci vína pozor! Kyselina vínna (E334) z vína, robí víno

Kyselina vínna je prirodzene sa vyskytujúca organická kyselina v hrozne a používaná pri výrobe vína. Má kyslú chuť a dá sa použiť ako okysľovadlo, ochucovadlo, antioxidant a chelatačné činidlo v potravinách.

Hlavné dôležité body o E 334 – kyselina vínna

Je prírodného pôvodu, ale môže byť vyrobená aj synteticky
Je bezpečná pre deti
Nie je to bežný alergén
Je vhodný pre vegánov aj osoby s bezlepkovou diétou

Výroba E334

Kyselina vínna je v prírode rozšírená a väčšinou vo forme draselných, vápenatých a horečnatých solí. Možno ju nájsť v rôznych rastlinných plodoch, ako sú tamarindy, hrozno, banány.

Všeobecne existujú tri spôsoby výroby tejto zložky: vedľajšie produkty výroby vína/hrozna, enzymatický proces a mikrobiálna fermentácia. Vznikajú bezfarebné alebo priesvitné kryštalické granule alebo prášok s kyslou chuťou.

Kde sa kyselina vínna (E334) používa?

Kyselina vínna, kyselina citrónová a kyselina jablčná sú najbežnejšie organické kyseliny používané v potravinách.

Všeobecne sa kyselina vínna na potravinárske účely používa ako okysľovadlo na zabezpečenie kyslej chuti vín, nápojov, džúsov, marmelád, zmrzliny, kyslých cukroviniek, želatínových dezertov, džemov a želé.

Bežne pridáva do výroby vína, pretože prirodzená kyslosť hrozna nestačí. Je to primárna kyselina, ktorá ovplyvňuje chuť, vyrovnáva farbu, triesloviny a sladkosť a udržuje chemickú stabilitu. Pôsobí aj ako konzervant, ktorý znižuje PH a zabraňuje rastu nežiaducich baktérií.

Konkrétne produkty

  • Orion – Jojo čokoláda
  • Schär – Pečivo viaczrnné bezlepkové
  • Chef select – hummus

Je E334 zdravé?

Kyselina vínna získaná pri výrobe vína je všeobecne uznávaná ako bezpečná a ako priama zložka ľudskej potravy, kde ju možno v potravinách použiť bez obmedzenia.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Bola schválená ako bezpečná prísada americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv, Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.