Citronany vápenaté (E333), neškodné sekvestranty, ktoré sa pridávajú nielen do tavených syrov!

Citronany vápenaté (citráty vápenaté) sú vápenaté soli kyseliny citrónovej, čo je zlúčenina nachádzajúca sa v každom živom organizme, pretože je súčasťou kľúčových metabolických dráh vo všetkých telesných bunkách. Jej veľká koncentrácia sa nachádza v citrusových plodoch, kivi, jahodách a mnohých ďalších druhoch ovocia. Citrát vápenatý je biely prášok bez zápachu s kyslou chuťou.

Medzi citrónany vápenaté patria:

  • E333 (i) Monokalcium citrát
  • E333 (ii) Dikalciumcitrát
  • E333 (iii) Trikalcium citrát

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E333 – Citronany vápenaté:
Je bezpečné.
Jedná sa o sekvestranty.
Odporúčame.

Výroba E333

Citronany vápenaté sa komečne vyrábajú reakciou hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.

Na čo sa používajú citrónany vápenaté?

Citrát vápenatý sa používa ako regulátor kyslosti, na nadviazanie kovových iónov a na zlepšenie textúry konzervovanej zeleniny.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E333:

  • zmrzlina
  • víno
  • sýtené nápoje
  • sladkosti
  • džemy
  • kondenzované mlieko
  • sušené mlieko
  • tavené syry
  • výrobky na báze želatíny
  • vafle
  • sušienky
  • palacinky
  • torty
  • koláče
  • mrazená zelenina

Je E333 zdravé?

Kyselina citrónová je normálnou zložkou telesných buniek a telo ju odbúra a využije bez vedľajších účinkov. Boli hlásené pseudoalergické reakcie (neznášanlivosť), ale tie sú veľmi zriedkavé. Ľudia s takou intoleranciou by sa tiež mali vyvarovať všetkého mäkkého ovocia a bobuľovín a výrobkov z nich. Kyselina citrónová nespôsobuje alergické reakcie u ľudí, ktorí sú alergickí na pomaranče a iné citrusové plody, pretože sa komerčne vyrábajú z cukru, nie z ovocia.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E333 je schválené pre použitie ako potravináska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii a na Novom Zélande.