Butylhydroxytoluén (E321) často obsahujú nielen potraviny, ale aj ich obaly. Z akého dôvodu?

Butylhydroxytoluén, známy tiež ako BHT, je syntetická zlúčenina, ktorú je možné použiť ako antioxidant a stabilizátor v tukoch a olejoch.

Vyrába sa z vedľajších produktov, ktoré vznikajú počas spracovania ropy.

Má podobu bieleho kryštalického prášku.

Molekulárny vzorec E321 je C15H24O2 .

Hlavné dôležité body o E321 – butylhydroxytoluénu:

Je to antioxidant .
Nie je to prírodná látka .
Nie je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.

Kde sa butylhydroxytoluén používa?

Butylhydroxytoluén sa za účelom zachovania čerstvosti a zabránenia kazeniu pridáva predovšetkým do sladkostí, pečiva, stužených tukov, výrobkov zo zemiakov a orechov.

Pri oxidácii olejov a tukov vznikajú nežiaduce chemické látky, ako sú aldehydy, ketóny a kyseliny, ktoré nielenže ovplyvňujú chuť a farbu potravín, ale môžu byť aj potenciálne nebezpečné pre zdravie.

BHT pôsobí ako inhibítor procesov sprostredkovaných voľnými radikálmi a zabraňuje oxidačnému žltnutiu olejov a tukov tým, že poskytuje vodíkové ióny, ktoré prerušujú reťazovú reakciu oxidačného procesu.

  • Cukríky Mentos, Tic Tac
  • Lízatko Chupa Chups
  • Bibi Instantná rezancová polievka

Butylhydroxytoluén sa bežne používa spoločne s butylhydroxyanizolom (BHA) a terciárnym butylhydrochinónom (TBHQ) na zabezpečenie vysoko účinných antioxidačných kombinácií v potravinách.

Okrem potravinárskeho priemyslu sa BHT stretneme aj v krmivách pre zvieratá, kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti, ako sú rúže, make-up, mydlá, šampóny, parfumy.

Okrem samotných potravín či produktov sa pridáva aj do obalov na ich uchovanie.

Je E321 zdravé?

Použitie BHA v potravinárskom priemysle bolo schválené americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) aj Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA). Všeobecne je považovaný za bezpečný, aj keď niektoré odborné výskumy ho považujú za zdraviu škodlivý, pri pokusoch na zvieratách boli preukázané toxické účinky na pečeň, pľúca či obličky.

Najnovšie štúdie sa prikláňajú k názoru, že BHT nie je genotoxický, ale pri vysokých dávkach môže u niektorých zvierat vyvolať rakovinu. Denný limit je stanovený na 0,25 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti.

U citlivých jedincov môže BHT spôsobovať alergické kožné reakcie.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie BHA v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ aj USA.