Prečo je dodecylgallát (E312) nebezpečný a aké je jeho použitie?

Dodecylgallát (laurylgallát) je syntetický antioxidant, ktorý chráni predovšetkým pred oxidáciou spôsobenou voľnými radikálmi. Jedná sa o bielu až krémovo bielu kryštalickú pevnú látku bez zápachu.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Existuje však možnosť, že kyselina laurová používaná na laurylalkohol mohla byť získaná zo živočíšneho tuku, hoci hlavným zdrojom bol rastlinný tuk. Použitie živočíšneho tuku tak nemožno úplne vylúčiť.

Hlavné dôležité body o E312 – Dodecylgallát:
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Nevhodné pre deti.
Nepovolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E312

Oktylgallát sa vyrába esterifikáciou (výroba esteru reakciou alkoholu a kyseliny) laurylalkoholu a kyseliny gallovej, produkovanej v rastlinných taninách.

Na čo sa používa dodecylgallát?

E312 sa používa ako antioxidant v tučných potravinách a nápojoch (najmä na prevenciu žltnutia olejov) a tiež v kozmetike, lepidlách a lubrikantoch.

Príklady potravín a nápojov, ktorý niekedy obsahujú E312:

  • cereálie
  • mlieko
  • syry
  • šalátové dresingy
  • tuky
  • oleje
  • margaríny
  • žuvačky
  • polievky

Je E312 zdravé?

Oktylgallát sa v črevách rozkladá späť na kyselinu galovú a laurylalkohol. O kyseline gallovej sa hovorí, že vo vysokých koncentráciách spôsobuje podráždenie kože, ako je ekzém, a tiež hyperaktivitu a podráždenie žalúdočnej sliznice.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E312 je pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ zakázané, ale v USA je schválené pre použitie v niektorých potravinách.