Prečo je propylgallát (E310) nebezpečný a kde všade ho môžeme nájsť?

Propylgallát je antioxidant, ktorý sa nachádza v mnohých potravinárskych výrobkoch. Chráni predovšetkým pred oxidáciou spôsobenou voľnými radikálmi. Je to biela až krémovo biela, kryštalická látka bez zápachu s mierne horkastou chuťou. Jeho nevýhodou je, že sa stáva nestabilným pri vysokých teplotách, čo obmedzuje jeho použitie v potravinách a nápojoch.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E310 – Propylgallát:
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Ide o antioxidant.
Neodporúčame.

Výroba E310

Propylgallát sa vyrába esterifikáciou (výroba esteru reakciou alkoholu a kyseliny) kyseliny gallovej, produkovanej v rastlinných taninách.

Na čo sa používa propylgallát?

E310 sa používa ako syntetický antioxidant v tučných potravinách a nápojoch (najmä na prevenciu žltnutia olejov) a tiež v kozmetike, lepidlách a lubrikantoch.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E310

  • cereálie
  • mlieko
  • syry
  • šalátové dresingy
  • tuky
  • oleje

Je E310 zdravé?

Propylgallát sa nepridáva do potravín určených pre dojčatá a malé deti z dôvodu, že môže spôsobovať poruchy krvi. Môže byť tiež zodpovedný za podráždenie žalúdka a pokožky, poškodenie obličiek a pečene a môže tiež spôsobovať alergie vedúce k dýchacím ťažkostiam.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E310 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a to v obmedzenom množstve v určitých potravinách a všeobecne uznávané ako potravinárska látka v USA, Austrálii aj na Novom Zélande.