Ako sa získava kyselina askorbová (E300) a na čo je nám prospešná?

Kyselina askorbová existuje v štyroch formách. Kyselina L – askorbová (vitamín C), kyselina D – askorbová, kyselina L – izoaskorbová a kyselina D – isoaskorbová. Posledné tri nemajú takmer žiadnu vitamínovú hodnotu.

Kyselina askorbová je látka rozpustná vo vode. Podieľa sa na mnohých dôležitých funkciách v ľudskom tele. Je známym antioxidantom, tzn., že chráni naše telo pred neblahým vplyvom okolia.

Hlavné dôležité body o E300 – kyseline askorbovej:
Je to prírodná látka
Použitie v SR je povolené
Je vhodná pre deti
Nie je to alergén

Výroba E300

Kyselina askorbová je rastlinná látka. Vzniká syntézou, alebo biosyntézou. V prírode ju nájdeme napríklad v paprikách, bobuľovom ovocí, citrusoch, ale aj v bielej kapuste, alebo v špenáte a zemiakoch.

Na čo sa používa kyselina askorbová?

Kyselina askorbová je využívaná v potravinárstve, alebo vo farmaceutickom priemysle.

  • V potravinárstve napríklad ako stabilizátor farby potravín (údeniny, nápoje, predvarené jedlá)
  • Do niektorých potravín sa pridáva, aby sa týmto obohatené výrobky lepšie predávali (napr. mlieko, jogurty)
  • Vo farmácii sa užíva vnútorne ako prevencia rakoviny, prechladnutia, na posilnenie ciev a na podporu hojenia

Je kyselina askorbová zdravá?

Kyselina askorbová je považovaná za zdraviu prospešnú.

Nemali by sme užívať nadmerné množstvo vitamínu C, iba odporúčané dávky na príbalových letákoch.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V EÚ, Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie E300 povolené.