Najbežnejšie sa vyskytujúca kyselina v prírode! To je kyselina jablčná (E296)

Kyselina jablčná, bežne spájaná s jablkami a prirodzene sa vyskytuje v ovocí, kde zvýrazňuje chuť a pridáva kyslosť.

Používa sa ako ochucovadlo a činidlo na kontrolu pH.

Hlavné dôležité body o E 296 – kyselina jablčná

Je prírodného pôvodu, ale môže byť vyrobená aj synteticky
Je bezpečná pre deti, tehotné aj dojčiace ženy
Nie je to bežný alergén
Je vhodný pre vegánov aj osoby s bezlepkovou diétou

Výroba E296

Kyselina L-jablčná je prirodzene prítomná v mnohých ovociach s ďalšími okysľujúcimi látkami, ako je kyselina citrónová, kyselina vínna a kyselina fumarová.

Kyselina jablčná a kyselina citrónová sú prevládajúcimi kyselinami vo väčšine druhov ovocia (melón (99 %), jablko (95 %), marhuľa (70 %), čerešňa (94 %), broskyňa (73 %), hruška (77 %)).

Výrobné procesy sa líšia podľa jej typov: L, D a DL. Všeobecne je L forma vyrobená fermentáciou sacharidov, DL forma je syntetizovaná z maleinanhydridu a D typ je oddelený od DL formy.

Vznikne biely alebo takmer biely kryštalický prášok alebo granule s trpkou, kyslou chuťou.

Kde sa kyselina vínna (E296) používa?

Jej vlastnosti sú v potravinárstve široko používané, pretože dokáže kontrolovať PH, zvýrazňovať chuť jedla, dodáva jedlu kyslosť a môže zabraňovať rastu niektorých baktérií.

Konkrétne produkty

  • Staroprameň – Cool nealko jablko a hruška
  • Sunárek – jablkový nápoj
  • Penam – Toustís

Je E296 zdravé?

Všeobecne je považovaná za bezpečnú, ale niektorí ľudia na nej môžu byť alergickí alebo citliví.

Je málo správ o vedľajších účinkoch, ale môže vyvolať niektoré príznaky alergie, ako sú bolesti hlavy, hnačka, nevoľnosť a ďalšie reakcie u ľudí, ktorí sú naň alergickí.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Bezpečnosť ako potravinárska prídavná látka bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv, Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.

Aké sú zdravotné prínosy E296?

Kyselina jablčná môže nášmu telu pomôcť predchádzať močovým kameňom, zmierniť fibromyalgiu, zlepšiť suchosť v ústach a prospievať našej pokožke.