Prečo je u nás orthofenylfenol (E231) zakázaný a na čo všetko sa používa?

Ortofenylfenol (2-fenylfenol alebo tiež ofenylfenol, bifenylón alebo orthoxenol) je biely, vo vode nerozpustný prášok, ktorý sa používa ako antifungálna syntetická konzervačná látka v potravinárskych výrobkoch, najmä citrusových plodoch, aby sa zabránilo rastu plesne penicillium. Jeho využitie je najmä na poľnohospodárske účely.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E231 – Ortofenylfenol:
Nie je vhodné pre deti.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Nepovolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E231

Orthofenylfenol sa syntetizuje z fenyléteru.

Na čo sa používa orthofenylfenol?

Primárne využitie orthofenylfenolu je ako poľnohospodársky fungicíd, ktorý sa všeobecne používa po zbere. Bežne sa tiež používa na voskovanie citrusových plodov. Využíva sa tiež ako dezinfekčný prostriedok v domácnostiach, nemocniciach, opatrovateľských domoch a potravinárskych prevádzkach. Možno ho použiť aj na vlákna a ďalšie materiály. Používa sa tiež pri výrobe ďalších fungicídov, farbív, živíc a gumárenských chemikálií.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E231:

  • ananás
  • slivky
  • nektárinky
  • sladké zemiaky
  • čerešne
  • jablká
  • hrušky
  • paradajky

Je E231 zdravé?

Orthofenylfenol spôsobuje poškodenie pečene a tiež centrálne a periférne nervy u ľudí, ktorí sú často v tesnom kontakte s veľkým množstvom E231. Táto chemikália je klasifikovaná ako dráždivá. V súvislosti s užívaním E231 boli tiež hlásené bolesti hlavy a kožné poruchy.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V EÚ, Austrálii a na Novom Zélande je zakázaný kvôli svojim preukázaným vedľajším účinkom.