Metyhlparahydroxybenzoát sodná soľ (E219) je efektívnym konzervantom pre mnoho potravín

Metylparahydroxybenzoát sodná soľ (E219) je známy tiež ako metyl p-hydroxybenzoát sodný.

Látka sa používa v potravinárskom priemysle ako konzervačná látka. Účinná je hlavne voči plesniam a kvasinkám. Proti baktériám nie je tak efektívna, a preto výrobcovia musia siahnuť po inej konzervačnej látke.

Hlavné dôležité body o E219 – metylparahydroxybenzoát sodná soľ:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto potravinovému aditívu vyhýbať.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.

Výroba E219

Konzervant E219 sa v prírode nevyskytuje. Vyrába sa synteticky pomocou zložitej chemickej reakcie z kyseliny benzoovej.

Na čo sa používa metylparahydroxybenzoát sodná soľ?

E219 má široké použitie. Výrobcovia ho môžu využiť na pečivo, nealkoholické nápoje, zmrzlinu, sladkosti, syry alebo múku.

Rovnako tak možno konzervant využiť aj v kozmetických a farmaceutických produktoch.

Je E219 zdravý?

Konzervant sa často spája s podráždenou pokožkou, žihľavkou a ďalšími alergickými reakciami. Niektorí jedinci zaznamenali aj znecitlivenie úst. Z tohto dôvodu je v Európskej únii jeho používanie veľmi obmedzené.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V Čechách aj Európskej únii sa látka môžete používať pri výrobe potravín, ale ich zoznam je dosť obmedzený. Používať sa môže len pri výrobe tekutých sladidiel, sladkostí (okrem čokolády), orieškov, zemiakov alebo snackov z obilnín.

V Spojených štátoch aj v Austrálii je používanie E219 povolené a nie je nijako obmedzené.