Metylparahydroxybenzoát (E218) chráni produkty pred plesňou. Kde sa používa?

Metylparahydroxybenzoát (E218) sa často nazýva aj metylparabén alebo metyl-p-hydroxybenzoát.

Ide o prídavnú látku do potravín, nápojov, kozmetiky a liekov, ktorá sa využíva pre svoje konzervačné vlastnosti.

E218 pôsobí ako ochrana pred kvasinkám a plesniam. Proti baktériám nie je tak účinný, takže v tomto ohľade musia výrobcovia v potravinárskom priemysle využívať iné konzervačné látky.

Hlavné dôležité body o E218 – metylparahydroxybenzoát:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúča sa tomuto éčku vyhýbať.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.

Výroba E218

Konzervant E218 sa v prirodzenej forme nevyskytuje. Vyrába sa syntetickým procesom z kyseliny benzoovej.

Na čo sa používa metylparahydroxybenzoát?

Rovnako ako iné konzervanty, ani E218 nie je práve zdravou zložkou v strave. Z tohto dôvodu je tiež v celej Európskej únii veľmi obmedzený. V našich krajinách sa môže používať iba na obmedzené množstvo produktov.

Všeobecne sa používa pri výrobe alkoholických nápojov, sladkostí, zmrzliny, desiaty alebo sladidla.

Je E218 zdravý?

Vo väčšine prípadov sa látka vstrebe kožou a potom sa pomerne rýchlo z tela vylúči. Pri kozmetických produktoch je podozrenie, že môžu spôsobovať alergické reakcie.

Objaviť sa môže vyrážka, žihľavka, svrbenie, kožné zápaly alebo opuchy.

Podľa niektorých odborníkov látka tiež spôsobuje poruchy pozornosti, v prípade, že ju človek užije v príliš vysokom množstve.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V Českej republike a celej Európskej únii je používanie E218 povolené, ale iba pre určité produkty. Používať sa môže u obilných snackov, zemiakov, orechov, sladkostí (mimo čokolády) alebo v tekutých sladidlách. Príliš často sa s týmto konzervantom u našich produktov nestretnete.

V Spojených štátoch je konzervant povolený pre široké užívanie a má označenie GRAS (všeobecne považovaný za bezpečný). V USA sa používa pri výrobe nápojov, potravín, kozmetiky aj liekov.