Etylparahydroxybenzoát sodná soľ (E215) je efektívna konzervačná látka. Kde sa používa?

Etylparahydroxybenzoát sodná soľ (E215) sa používa v potravinárskom priemysle ako konzervant.

Stretnúť sa môžete aj s názvom etyl p-hydroxybenzoát sodný.

Nájsť ju ale môžeme aj v kozmetike a farmaceutickom priemysle.

Ide o antifungálnu a antibakteriálnu látku s konzervačnými vlastnosťami.

Hlavné dôležité body o E215 – etylparahydroxybenzoát sodná soľ:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.

Výroba E215

Výroba látky prebieha syntetickým procesom.

Na komerčné účely sa vyrába chemicky z toluénu a potom prejde procesom esterifikácie.

Na čo sa používa etylparahydroxybenzoát sodná soľ?

Rovnako ako mnoho ďalších konzervačných látok, E215 možno použiť do sladkostí alebo snackov.

Táto látka sa ale nachádza aj v syre, margaríne, sladidlách alebo šalátovom dresingu.

Je E215 zdravý?

Podľa dostupných informácií nie sú známe žiadne nežiaduce účinky.

Rovnako ako u iných látok môže E215 vyvolať alergické reakcie, ako je svrbenie, opuchy, kaprivka alebo astma. Ľudia citliví na alergické reakcie by sa preto produktom s týmto konzervantom mali vyhýbať.

Podľa niektorých štúdií môže konzumácia etylparahydroxybenzoátu sodnej soli spôsobiť poruchy pozornosti alebo zápaly kože.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii (vrátane Českej republiky) je použitie E215 povolené, ale veľmi obmedzené. Použiť sa u nás môže napr. do vianočky, orechov, sladkostí alebo tekutých sladidiel.

V Spojených štátoch a Austrálii je E215 pre použitie v potravinárskom priemysle zakázané.