Čo je to sorban vápenatý (E203) av akých potravinách ho môžeme nájsť?

Sorban vápenatý sa používa ako angifungálna syntetická konzervačné látky v potravinárskych výrobkoch. Zároveň znižuje oxidáciu, aby sa zabránilo tvorbe voľných radikálov, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé.

Hlavné dôležité body o E203 – sorbane vápenatom:
· Je vegánsky a bezlepkový
· Je to antioxidant
· Jedná sa o konzervant

Výroba E203

Sorban vápenatý sa vyrába neutralizáciou kyseliny sorbovej a je to teda vápenatá soľ kyseliny sorbovej. Kyselina sorbová sa prirodzene vyskytuje v plodoch jarabín.

V akých potravinách môžeme sorban vápenatý nájsť?

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E203:

  • mliečne výrobky
  • ražný chlieb
  • mrazené pizze
  • sušené marhule
  • ovocné šaláty
  • želatínové kapsule
  • sladkosti
  • cider
  • margarín
  • nátierky
  • nealkoholické nápoje
  • víno
  • olivy
  • tvarohové koláče
  • sladkého drievka
  • kečup

Je prísada E203 zdravá?

Nežiaduce účinky sorbanu vápenatého nie sú známe. Len veľmi malé percento ľudí vykazuje ľahké pseudoalergické reakcie.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie E203 je schválené Európskou úniou iba pri niektorých druhoch potravín. V USA je sorbát vápenatý všeobecne uznávaný ako bezpečná potravinárska látka.