Čo je hliník alebo E 173 a je bezpečný na konzumáciu?

Že hliník poznáte len ako ľahký kov, ktorý sa používa v strojovom priemysle?

Je to prirodzene sa vyskytujúci prvok, prítomný v bežnej zdravej strave, ale aj pitnej vode.

Je to striebristo biely kov s nízkou hmotnosťou a je najrozšírenejším kovovým prvkom zemskej kôry, je schopný vysokého lesku, má vysokú tepelnú a elektrickú vodivosť, má vynikajúcu odolnosť proti korózii a je nemagnetický.

Hliníkový kov má širokú škálu použití vrátane kuchynských potrieb, obalov na potraviny, ako sú nápojové plechovky a fólie, rovnako ako ďalšie priemyselné využitie.

Prirodzene sa nachádza v potravinách, ako sú obilniny, vyprážané lievančeky, šišky, chlieb, morské riasy, medúzy atď.

Hlavné dôležité body o E173 – hliník
Zaraďujeme ho medzi farbivá

Je to prírodný prvok , ktorý sa najčastejšie vyskytuje v prírode (zemská kôra ho obsahuje až 8,1%)

Nie je vhodný pre deti

Vysoké dávky hliníka v potravinách môžu byť toxické a prispieť k rozvoju chorôb, ako je Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba

Nie je to bežný alergén

Je vhodný pre vegánov

Výroba E173

Získava sa elektrolýzou bauxitovej rudy.

Kde sa hliník používa?

V potravinárstve sa používa ako kovový povrchový náter na rôzne čokoládové guličky alebo zdobenie tort.

  • Dr. Oetker – zdobiace perličky

Je E1103 zdravé?

Hliník v podobe farbiva je pre ľudský organizmus neškodný. Z tela vychádza skoro všetok v nezmenenej podobe. Napriek tomu by sa jeho konzumácii mali vyvarovať jedinci, ktorí trpia ochorením obličiek alebo majú predispozície k Alzheimerovej alebo Parkinsonovej chorobe. Jeho usadzovanie v mozgu a obličkách môže pôsobiť toxicky a zhoršiť funkciu týchto orgánov.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii aj v Austrálii je jeho použitie v potravinárstve povolené, ale iba za účelom zdobenia cukrárskych výrobkov.

V USA je jeho používanie zakázané.