Kantaxantín (E161g), farbivo, ktoré nájdeme v samoopaľovacích prípravkoch. Kde všade sa ešte používa?

Kantaxantín je oranžové až červené syntetické farbivo, ktoré sa používa v potravinárstve na zlepšenie vzhľadu potravín a nápojov.

Patrí do skupiny karotenoidu, je rozpustný v tukoch, málo rozpustný vo vode a ľudia ho nemôžu premeniť na vitamín.

Je produkovaný určitými mikroorganizmami a nájdeme ho v niektorých hubách, kôrovcoch, rybách či vtáčom perí.

Hlavné dôležité body o E161g – Kantaxantín:
Ide o farbivo.
Môže byť živočíšneho pôvodu.
V SR je jeho použitie v potravinách zakázané.
Odporúčame 3/5.

Výroba E161g

Prirodzene kantaxantín nájdeme u mnohých rastlín a zvierat.

Komerčne sa kantaxantín získava z catharelles (huby) alebo peria plameniakov. Vyrába sa však predovšetkým synteticky z karoténu.

Na čo sa kantaxantín používa?

E161g sa používa v potravinárstve ako farbivo, ďalej v samoopaľovacích prípravkoch alebo ako prísada do krmív pre zvieratá. Môže viesť k intenzívnejšiemu sfarbeniu žĺtka a mäsa hydiny a červenkavejšej farbe lososa.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E161g:

  • koláče
  • sladkosti
  • nápoje
  • polotovary
  • huby
  • ryby
  • pečivo
  • klobásy
  • polievky
  • šalátové dresingy

Je E161g zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky na použitie v potravinách.

Niektoré štúdie ukázali, že častý a dlhodobý blízky kontakt s kantaxantínom môže spôsobiť škvrny na sietnici oka v dôsledku tvorby kryštálov.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V rámci EÚ je E161 g povolené iba ako farbivo v liekoch. USa použitie kantaxantínu ako farbivá v potravinách povoľuje. V iných krajinách, ako je napríklad Austrália alebo Nový Zéland, je použitie kantaxantínu ako farbiva zakázané.