V akých potravinách môžeme nájsť propylénglykol (E1520), ktorý sa používa aj v nemrznúcich zmesiach?

Propylénglykol, syntetická potravinárska prísada patriaca do rovnakej chemickej skupiny ako alkohol, sa bežne používa ako nosič rozpúšťadiel, zvlhčovadlo, zahusťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách, zatiaľ čo v priemysle sa používa ako bezpečnejšia nemrznúca náhrada etylénglykolu. Je bezfarebný, bez zápachu a chuti.

Hlavné dôležité body o E1520 – propylénglykole:
· Je vegánsky a bezlepkový
· Nevhodný pre deti
· Ide o stabilizátor a zvlhčujúcu látku

Výroba E1520

Komerčný propylénglykol sa vyrába hlavne týmito tromi spôsobmi:

  1. Hydratáciou propylénoxidu.
  2. Reakciou propylénu s chlórovanou vodou za vzniku 1-chlór-2-propanolu, potom sa vykonáva hydrolýza použitím roztoku uhličitanu sodného.
  3. Premenou glycerolu (obvykle rastlinného pôvodu).

Použitie propylénglykolu

E1520 sa používa v potravinách, kde pomáha pri spracovaní potravín a zlepšuje ich štruktúru, chuť, vzhľad a trvanlivosť, v krmivách pre zvieratá, kozmetike a liečivách, rovnako ako v nemrznúcich a chladiacich kvapalinách.

V akých potravinách ho môžeme nájsť?

  • torty
  • dresingy
  • pečivo
  • zmrzlina
  • pudingy
  • dezerty
  • sušené omáčky
  • sušené polievky
  • prísady a zmesi na pečenie
  • nealkoholické nápoje
  • popcorn
  • potravinárske farbivá

Je prísada E1520 zdravá?

Áno, nemá takmer žiadne preukázané vedľajšie účinky. Sú však zaznamenané prípady otravy v prípadoch požitia deťmi.

Je možné propylénglykol nahradiť?

Záleží na konkrétnom použití. V niektorých potravinách môžu byť alternatívami sorbitol a glycerol, pretože oba je možné použiť ako zvlhčovadlá.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie E1520 je schválené Európskou úniou, v USA, Austrálii aj na Novom Zélande.