E1519 alebo benzyl alkohol – multifunkčný alkohol, ktorý nájdete napríklad aj v ylang-ylangu

Benzylalkohol je bezfarebná kvapalina s miernym a príjemným aromatickým zápachom.

Hlavné dôležité body o ochucovadle E1519 – benzyl alkoholu:
· Konzumácii deťmi by sme sa radšej vyhli
· Vo vyššom množstve môže spôsobovať črevné problémy
· Toxicita nebola preukázaná
· V malom množstve by škodiť nemal

Výroba E1519

Priemyselne sa benzylalkohol vyrába z toluénu cez benzylchlorid, ktorý sa hydrolyzuje. Ďalšia cesta je hydrogenácia benzaldehydu, vedľajšieho produktu oxidácie toluénu na kyselinu benzoovú.

V prírode je prirodzene produkovaný mnohými rastlinami a vyskytuje sa v ovocí av čajoch. Nachádza sa aj v rôznych esenciálnych olejoch – napríklad jazmínu, hyacintu a ylang-ylangu.

Na čo sa benzylalkohol používa?

V potravinárstve sa používa ako dochucovacia látka v množstve asi 400mg/kg. Denná dávka bola v roku 1979 určená na max. 5mg/kg váhy človeka. V roku 1996 došlo k preskúmaniu tohto rozhodnutia a benzylalkohol opäť prešiel – nebola preukázaná toxicita ani karcinogenita. Nájdete ho v likéroch a vínach, rovnako ako v niektorých cukrovinkách a čokoládách.

Benzylalkohol sa používa ako všeobecné rozpúšťadlo pre atramenty, vosky, šelaky, farby, laky a povlaky z epoxidovej živice. Je možné ho tiež použiť v odstraňovačoch náterov.

V kozmetike sa benzylalkohol používa ako prostriedok na úpravu pH a ako konzervačný prostriedok. Nachádza sa v produktoch starostlivosti o pleť, ako je očný make-up a čistiace prostriedky. Aj keď sa používanie konzervantov spájame skôr s potravinárskymi produktmi, dôležitú úlohu hrajú aj pri predlžovaní trvanlivosti kozmetiky. Benzylalkohol ako bakteriostatický konzervant zabraňuje rastu baktérií bez toho, aby ich zničil, čo znamená, že kozmetické produkty sa nestanú živnou pôdou pre baktérie, ale tiež nevyhladia žiadne „dobré“ baktérie.

Môže ale byť použitý aj ako lokálne anestetikum, najmä spoločne s epinefrínom.

Je prísada E1519 zdravá?

Ak sa stretneme s benzylalkoholom v potrave, v množstve, v ktorom sa používa by nemal spôsobiť problémy. Citlivejšie osoby môžu mať po skonzumovaní väčšieho množstva črevné problémy.

Priamy kontakt s benzylalkoholom ale môže vyvolať mierne podráždenie kože alebo očí.

Použitie v EÚ vs. USA vs. Svet

E1519, teda benzylalkohol, je povolený na používanie v potravinárskom priemysle a kozmetike všade po svete.