Glyceryl diacetát (E1517) je známe rozpúšťadlo pri výrobe potravín. Je u nás povolený?

Glyceryl diacetát (E1517) je všeobecne známy ako diacetín.

Ide o látku, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo arómou a chuťou v potravinárskom priemysle.

Jedná sa o čistú, bezfarebnú, viskóznu látku bez zápachu, ktorá má vysoký bod varu.

Hlavné dôležité body o E1517 – glyceryl diacetát:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Je živočíšneho pôvodu a nie je teda vhodné pre vegánov.

Výroba E1517

Väčšinou sa jedná o kombináciu sú izomérov.

V komerčných podmienkach sa vyrába z glycerolu a kyseliny octovej.

Na čo sa používa glyceryl diacetát?

Glyceryl diacetát sa v potravinárskom priemysle používa:

  • na zníženie vlhkosti,
  • ako rozpúšťadlo s prídavkom glycerolu,
  • ako ochrana čerstvého ovocia.

E1517 sa používa v mnohých produktoch, napr. v proteínových výrobkoch alebo spracovaných arašidoch.

Je E1517 zdravý?

U niektorých jedincov sa môžu objaviť bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie, dehydratácia, hnačka, smäd, závraty alebo duševný zmätok. Tieto príznaky sú však veľmi zriedkavé.

Všeobecne sa jedná o bezpečnú látku, z ktorej nemusíte mať strach.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E1517 je schválené na použitie v potravinárskom priemysle v Českej republike a celej EÚ, ale aj v Spojených štátoch a mnohých ďalších krajinách po celom svete.