Sladký karamel sa tiež používa ako éčko v potravinách, kde je známy ako E150a. Kde sa používa?

Karamel (E150a) patrí medzi najpoužívanejšie farbivá v potravinách a nápojoch.

Má svetlo žltú až jantárovú farbu, ale môže byť aj tmavo hnedé. Vďaka tomu môže vytvoriť hneď niekoľko farebných odtieňov, ktoré sa pridajú do potravín.

Karamel je vegánsky a bezlepkový.

Existujú štyri typy karamelu, pričom každý z nich má trochu iné zloženie aj možnosti použitia. E150a nemá žiadne prídavky a hovorí sa mu obyčajné karamelové farbivo.

Hlavné dôležité body o E150a – karamel:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E150a

Karamel v základnej podobe vyzerá ako hnedá kvapalina alebo pevný materiál, ktorý bol vytvorený tepelným spracovaním potravinárskych sacharidov.

Zdrojom sacharidov sú monoméry glukózy a fruktózy. Potom sa pridajú soli, amónium a siričitan, ktoré podporia proces karamelizácie.

Na čo sa používa karamel?

Karamel sa všeobecne používa do pečiva, piva, liehovín, nápojov, alkoholu, mäsa, do omáčok, korenia a sladkostí.

Trieda E150a sa používa hlavne v chlebe, liehovinách, mliečnych výrobkoch, nápojoch a sladkostiach.

Túto zložku možno nájsť v arašidoch, Coca-Cole, sušenom mäse a mnohých ďalších produktoch.

Je E150a zdravý?

Karamel je prírodná a hojne používaná látka. Podľa odborníkov je jej konzumácia úplne bezpečná.

Karamel (E150a) neobsahuje škodlivý 4-MeI ani siričitany. Vďaka tomu je zdravotne nezávadný a je možné ho použiť bezpečne v mnohých produktoch.

Žiadne zdravotné problémy po konzumácii karamelového farbiva neboli zaznamenané.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Spoločný výbor expertov FAO a WHO, americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a mnoho ďalších úradov po celom svete vyhlásilo E150a za úplne bezpečnú zložku pre použitie v potravinárstve.

Všade po svete sa pritom používa v rovnakých produktoch a nápojoch.