Čo je karamel alebo E150 a kde sa používa?

Karamel milujeme všetci, nielen pre jeho chuť, ale aj krásnu farbu.

Karamelová farba, je jednou z najstarších a najpoužívanejších farbív v potravinách a nápojoch.

Jeho farba sa pohybuje od svetlo žltej cez jantárovú až po tmavo hnedú.

Hlavné dôležité body o E150 – karamel
Je to prírodná látka a farbivo

V primeranom množstve je vhodná pre deti, pretože je vyrobený z cukru, môže pri nekontrolovanom konzumovaní, hyperaktivite, alebo prispieť k obezite

Nie je to bežný alergén

Je vhodná pre vegánov aj do bezlepkovej diéty

Výroba E150

Získava sa zo starostlivo kontrolovaného tepelného spracovania potravinárskych sacharidov a my tento proces poznáme pod zjednodušeným názvom, ako karamelizácia.

Kde sa karamel používa?

Toto farbív môže byť obsiahnuté v nasledujúcich potravinách:

  • Robi rezne
  • Dobrá voda – Dobrý sirup
  • Boneco – Bavorská horčica
  • Activia jogurt – červené jablko

Je E150 zdravé?

Štúdiami neboli zistené žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus a nebola preukázaná ani karcinogenita.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Karamelové farbivo alebo E 150 sa bežne používa v potravinárskom priemysle a bolo schválené ako americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ale aj Svetovou zdravotnou organizáciou (WHO).

WHO dokonca rozdelila toto farbivo do 4 kategórií podľa spôsobu výroby, ktorú získavajú svoju farbu – E150a, 150b, 150c a 150.

O tých ale pojednávajú samostatné články.

Čím E 150 nahradiť?

  1. Karamelový sirup
  2. Karamelový likér
  3. Karamelová omáčka
  4. Salko
  5. Vanilkový extrakt
  6. Mandľový extrakt