V akých potravinách môžeme nájsť acetylovaný oxidovaný škrob (E1451) ao čo sa vlastne jedná?

Acetylovaný oxidovaný škrob je produkt z modifikovaného tapiokového škrobu a používa sa ako potravinárska prísada a na poťahovanie papiera. Má spojivé a krycie schopnosti a je skvelým stabilizátorom. Ide tiež o zahusťovadlo (zvyšuje viskozitu potravín), objemové činidlo (dodáva potravine objem) a emulgátor.

Hlavné dôležité body o E1451 – Acetylovanom oxidovanom škrobe:

· Jedná sa o emulgátor a stabilizátor
· Je vegánsky a bezlepkový
· Ide o modifikovaný škrob

Výroba E1451

Vyrába sa reakciou škrobu s anhydridom kyseliny octovej a kyslíkom. Výsledný škrob je stabilnejší voči kyslým, zásaditým a škrob degradujúcim enzýmom. Poskytuje tiež lepšiu farbu a lesk produktom.

V akých potravinách môžeme Acetylovaný oxidovaný škrob nájsť?

  • omáčky
  • majonézy
  • polievky
  • syry
  • smotany
  • jogurty
  • pečivo
  • cukríky
  • kakao
  • džúsy
  • mäso
  • mrazené výrobky

Je prísada E1451 zdravá?

Vo vysokých dávkach môže spôsobiť hyperaktivitu a zažívacie ťažkosti.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie E1451 je schválené Európskou úniou, v USA aj v Austrálii a na Novom Zélande.