Ako sa vyrába Hydroxipropylether zosieťovaného fosfátu škrobu (E1442) a kde všade ho môžeme nájsť?

Hydroxipropylether zosieťovaného fosfátu škrobu sa v potravinách používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, spojivo, gelujúce činidlo aj emulgátor. Široko rozšírený je najmä v Ázii, EÚ a Servernej Amerike. Ide o modifikovaný rezistentný škrob, čo znamená, že sa jedná o škrob, ktorý bol upravený tak, aby sa zlepšila jeho schopnosť zachovať textúru a štruktúru potravín.

Hlavné dôležité body o E1442 – Hydroxipropyléteri zosieťovaného fosfátu škrobu:

· Jedná sa o stabilizátor
· Je vegánsky a bezlepkový
· Ide o modifikovaný škrob

Výroba E1442

Vyrába sa spracovaním škrobu propylénoxidom a kyselinou fosforečnou alebo oxychloridom fosforečným. Výsledný škrob je stabilnejší voči kyslým, zásaditým a škrob degradujúcim enzýmom. Poskytuje tiež lepšiu farbu a lesk produktom.

V akých potravinách môžeme Hydroxipropylether zosieťovaného fosfátu škrobu nájsť?

  • jogurty
  • pudingy
  • majonézy
  • konzervy
  • zmrzliny
  • rezance
  • omáčky
  • šalátové dresingy
  • paradajkové omáčky
  • mrazené hotové jedlá
  • klobásy
  • mäsové konzervy
  • sušienky
  • koláče
  • cukrovinky

Je prísada E1442 zdravá?

Hydroxipropylether zosieťovaného fosfátu škrobu môže spomaliť rozklad potravy v čreve .

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie E1442 je schválené Európskou úniou, v USA, v Austrálii, na Taiwane a na Novom Zélande.