Hydroxypropylether škrobu (E1440) slúži ako zahusťovadlo s nulovým obsahom lepku. Do akých potravín sa pridáva?

Hydroxypropylether škrobu sa používa ako zahusťovadlo, rastlinná guma, ktorá môže byť bielená propylénoxidom.

Ďalej sa používa ako stabilizátor, spojivo alebo emulgátor. Navyše neobsahuje lepok.

Hlavné body o E1440 – hydroxypropylether škrobu:

Nejedná sa o prírodnú látku.
Bezpečná prídavná látka.
Je to potenciálny alergén pri vysokých dávkach.
Schválený v EÚ.

Výroba E1440

Hydroxypropylether škrobu sa pripravuje spracovaním škrobu propylénoxidom.

Výsledný škrob je stabilnejší voči kyslým, zásaditým a škrob degradujúcim enzýmom.

Poskytuje tiež lepšiu farbu a lesk produktom.

Kde sa hydroxypropyléter škrobu používa?

Túto prídavnú látku nájdete v dojčenskej výžive , želé cukrovinkách , jogurtoch , zmesiach vaječných bielkov .

Je E1440 zdravé?

Zatiaľ nie sú preukázané žiadne nepriaznivé vedľajšie účinky.

Iba pri skonzumovaní veľkého množstva môže spomaliť rozklad potravy v črevách.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Hydroxypropylether škrobu je vysoko rozšírený v Ázii, EÚ a Severnej Amerike.

V EÚ je schválený pre použitie ako potravinárska prísada a všeobecne uznávaný ako bezpečná potravinárska látka v USA.

Ako E1440 nahradiť?

Hydroxypropylether škrobu môžete nahradiť prírodnými škrobmi ako je kukuričný alebo tapiokový.