Acetát zasieťovaného fosfátu škrobu (E1414) stabilizuje potraviny pri teplotných zmenách. Viete, ako sa vyrába?

Prídavná látka E1414 podporuje stabilitu produktov pri zmrazovaní, rozmrazovaní a podporuje ich odolnosť.

Preto sa acetát zasieťovaného fosfátu škrobu používa ako stabilizátor, zahusťovadlo a emulgátor.

Hlavné dôležité body o E1414 – acetát zasieťovaného fosfátu škrobu:

Nie je prírodná látka.
Dvojito modifikovaný škrob.
Nejedná sa o škodlivú látku.
Vhodná pre deti.
Nie je to potenciálny alergén.

Výroba E1414

Acetát zasieťovaného fosfátu škrobu je dvojito modifikovaný škrob vytvorený ošetrením škrobu oxychloridom fosforečným a vinylacetátom.

Výsledným produktom je biely prášok s vôňou zemiakového škrobu.

Kde používa acetát zasieťovaného fosfátu škrobu?

Najčastejšie sa pridáva do konzerv a omáčok . Preto ho nájdete v:

  • chilli omáčke
  • sójovej omáčke
  • mäsových guličkách
  • rybích guličkách
  • dresingoch

Je E1414 zdravé?

Acetát zasieťovaného fosfátu škrobu je považovaný za neškodnú látku. Ale pri vysokej konzumácii môže spôsobiť zažívacie problémy.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Táto potravinárska prísada je schválený v EÚ a všeobecne uznávaná ako bezpečná potravinárska látka v USA.

Ako E1414 nahradiť?

Môžete ho nahradiť prírodným zahusťovadlom ako je kukuričný poprípade tapiokový škrob.