Fosfát zosieťovaného škrobu (E1413) obsahuje vysoké množstvo amylózy a vlákniny. V akých potravinách ho nájdete?

Fosfát zosieťovaného škrobu je modifikovaný kukuričný škrob s vysokým obsahom amylózy a minimálne 70 % vlákniny.

Používa sa ako potravinárska prísada pri zmrazovaní a rozmrazovaní výrobkov ako sú polievky, mrazené omáčky a pečivo.

Hlavné dôležité body o E1413 – fosfát zosieťovaného škrobu:

Nie je to prírodná látka.
Jeho konzumácia nie je škodlivá.
Vhodná pre deti.
Nejedná sa o alergén.

Výroba E1413

Pripravuje sa spracovaním kukuričného škrobu fosforylačným činidlom a kyselinou fosforečnou. Výsledný škrob má zvýšenú stabilitu pri vysokých a nízkych teplotách a je odolnejší voči kyselinám.

Kde sa fosfát zosieťovaného škrobu používa?

Pridáva sa do potravinárskych produktov ako sú:

  • sušienky
  • rezance
  • škoricové rolky
  • muffiny
  • smotany
  • omáčky
  • syry

Je E1413 zdravé?

Pri fosfáte zosieťovaného škrobu nie sú uvedené žiadne známe vedľajšie účinky. Iba pri vysokých dávkach môže spôsobiť hyperaktivitu alebo zažívacie ťažkosti.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Fosfát zosieťovaného škrobu je schválený Európskou úniou ako stabilné zahusťovadlo pri zmrazovaní a rozmrazovaní potravín. V USA je všeobecne uznávaný ako bezpečná potravinárska látka.

Ako E1413 nahradiť?

Tento fosfát zosieťovaného škrobu môžete nahradiť prírodným zahusťovadlom ako je kukuričný alebo tapiokový škrob.