Amarant (E123) sa používa ako farbivo pri výrobe vína a liehovín. O čo sa jedná a prečo sa mu vyhýbať?

Amarant (E123) je syntetické azofarbivo, ktoré sa používa v potravinách a nápojoch. Často ho ale používajú aj profesionálni fotografi.

Farbivo sa tiež nazýva CI potravinárska červeň 9, pretože dodáva potravinám červenofialovú farbu.

Hlavné dôležité body o E123 – amarant:

Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.

Výroba E123

Amarant sa vyrába rovnako ako ostatné azofarbivá z kameňuhoľného dechtu.

Farbivo je vysoko rozpustné vo vode.

Na čo sa používa amarant?

Farbivo E123 sa najčastejšie používa pri výrobe vína. Stretnúť sa s tým ale môžeme aj v tortových zmesiach, želé, konzervovanom ovocí, omáčkach, polevách alebo rôznych dezertoch.

Zo zákona sa môže použiť len pri výrobe vína, liehovín, rybích ikier a mliečia. Stopové množstvo sa ale môže nachádzať aj v psom krmive alebo kozmetike.

Je E123 zdravé?

Amarant sa často spája so zdravotnými problémami, ako je astma alebo ekzémy. Rovnako sa predpokladá, že spôsobuje hyperaktivitu u detí.

Podľa niektorých vedcov je E123 karcinogénny, rovnako ako mnoho ďalších azofarbív. Nie je to ale vedecky dokázané.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii je použitie amarantu povolené, ale v posledných rokoch sa úrady snažia jeho použitie minimalizovať.

Farbivo amarant je zakázané v mnohých krajinách po celom svete, vrátane Spojených štátov, Rakúska, Ruska alebo Nórska.