Čo je stabilizátor PVPP (E1202) a kde sa s ním môžeme stretnúť?

Polyvinylpolypyrrolidon (E1202) sa tiež nazýva PVPP. Jedná sa o sieťový povidón, teda o vysoko zosieťovanú verziu PVP (E1201).

Na rozdiel od pôvodnej verzie je nerozpustný vo vode a rýchlo nadobúda na objeme.

Hlavné dôležité body o E1202 – polyvinylpolypyrolidón:

Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E1202

PVPP je syntetická látka. Získava sa zosietením monoméru polyvinylpyrrolidonu. Ide o pomerne zložitý chemický proces, ktorý vychádza z výroby PVP (E1201).

Na čo sa používa polyvinylpolypyrolidón?

Sieťový povidón sa používa ako dezintegračné činidlo vo farmaceutickom priemysle.

Využiť ho možno tiež na čerenie na odstránenie nečistôt. Vďaka tomu sa často používa pri výrobe vína a piva. Pri pive vďaka nemu vzniká klasická biela pena. Niektorí výrobcovia ho používajú aj pri výrobe jablčného muštu.

Je E1202 zdravé?

Rovnako ako PVP, ani E1202 nie je považovaný za toxický, genotoxický alebo karcinogénny. Nie je zatiaľ iba jasné, ako sa táto látka dostáva z ľudského tela.

U niektorých jedincov sa môže vyskytnúť alergická reakcia, ako je žihľavka, slzenie, alergická nádcha alebo vo vážnych prípadoch anafylaktický šok.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii, Spojených štátoch aj ďalších štátoch sveta je použitie E1202 povolené. Úrady v jednotlivých krajinách povoľujú určité množstvo, ktoré môžu výrobcovia vína, piva, farmaceutických produktov alebo kozmetiky použiť.