Čo je lyzozým alebo E1105 a na čo sa používa?

Je to enzým, ktorý napáda ochranné bunkové steny baktérií a tým pádom nás chráni pred všadeprítomnými bakteriálnymi infekciami.

Konzervant je produkovaný aj naším telom a prirodzene sa vyskytuje v telesných sekrétoch, ako sú slzy, hlien, pot, sliny a mlieko. Tiež sa nachádza v bielkoch vtáčích vajec.

Hlavné dôležité body o E1105 – lyzozým

Konzervant je vhodný pre deti. Ide o prírodný enzým, ktorý pre deti nie je nijako škodlivý, pokiaľ netrpí alergiami.

Lyzozým je dobre zdokumentovaný alergén vaječného bielka . Alergické reakcie boli pozorované pri požití syrov, ktoré ho obsahovali.

Je to prírodná nezávadná látka , ale u niektorých citlivých jedincov môže spôsobiť alergickú reakciu.

Nie je vhodná pre vegánov , pretože je získavaná z bielkov, ktorý je obsiahnutý vo vajciach.

Výroba E1105

Je získavaný z vaječných bielkov alebo génovou technológiou z baktérií, ktoré môžeme nájsť napríklad v slzných kanálikoch.

Je E1105 zdravé?

Lyzozým môže vyvolať alergickú reakciu u ľudí, ktorí sú citliví na vajcia, inak neboli zistené žiadne nežiaduce účinky.

V Európskej únii je jeho používanie v potravinárstve povolené v obmedzenom a regulovanom množstve a na obmedzený typ potravín v obmedzenom množstve.

V Spojených štátoch je, ale jeho používanie v potravinárskom priemysle zakázané.

Kde sa lyzozým používa?

Lyzozým sa používa v potravinárstve, predovšetkým potom na výrobu a konzerváciu potravín, ako sú syry, mäso, tofu a mnohé ďalšie:

  • Syry Grana Padano
  • Syr Grand Moravia
  • Bazalkové pesto

Náhrada lyzozýmu

Za tento konzervant nájdeme náhradu ťažko, pokiaľ nechceme siahnuť po synteticky vyrábaných látkach.