Glukosaoxidasa (E1102) sa v potravinách používa ako náhrada oxidantov. Viete, kde ju nájdete?

Glukosaoxidasa (E1102), do potravín sa pridáva kvôli svojim oxidačným účinkom. Nahrádza oxidanty, ako je napríklad bromičnan.

V potravinárskom priemysle má množstvo využití. Zlepšuje farbu a chuť, odstraňuje glukózy zo sušených vajec a kyslík z rôznych štiav a nápojov.

Hlavné dôležité body o E1102 – glukosaoxidasa:

Bezpečná látka.
Vhodná pre deti.
Potenciálny alergén pri zlom použití.
Nie je povolená v Európskej únii.

Výroba E1102

Tento enzým produkujú určité druhy húb (Aspergillus niger a Pennicillium) a za prítomnosti kyslíka a glukózy vykazuje antibakteriálnu aktivitu.

Je tiež produkovaný hypofaryngeálnymi žľazami včelích robotníc a ukladaný do medu, kde pôsobí ako prírodný konzervant.

Kde sa glukosaoxidasa používa?

Glukosaoxidasa podporuje produkty pri pečení, aby boli plnšie a nadýchanejšie. Preto sa najčastejšie pridáva do:

  • mrazených pizz
  • baget
  • chlebov
  • raňajkových cereálií

Je E1102 zdravé?

E1102 môže byť potenciálnym alergénom iba pri vdýchnutí. Príznakom bude vyvolanie alergie, astmy alebo dýchacích ťažkostí.

Inak sa glukosaoxidasa považuje za bezpečnú látku.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii je táto látka zakázaná.

V krajinách ako je USA, Austrália a Nový Zéland sa do potravín stále pridáva.

Ako glukosaoxidasa nahradiť?

Ako náhradu je možné použiť prírodné zahusťovadlá ako je kukuričný škrob, tapioka alebo zemiakový škrob.