Zmrzlina vďaka nemu netopí, pivo pení a chlieb pomalšie tvrdne. Zoznámte sa s propylénglykolalginátom (E405)!

Propylénglykolalginát alebo propán-1,2-diol alginát alebo hydroxypropylalginát je ester vyrobený z kyseliny alginovej (E400) a propylénglykolu (E1520). Často sa označuje iba skratkou PGA.

Ide o viacúčelovú látku, ktorú je možné použiť ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor.

Rôzne potravinárske stupne PGA sú založené na percente esterifikácie a nasledujúcej viskozite.

Má formu bieleho až žltohnedého prášku.

Molekulárny vzorec E405 je (C 9 H 14 O 7 )n.

Hlavné dôležité body o E405 – propylénglykolalgináte:

Je to emulgátor, stabilizátor a zahusťovadlo .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén.
Použitie v SR je povolené

Kde sa propylénglykolalginát používa?

Propylénglykolalginát nájdeme v mrazených výrobkoch, ako sú zmrzliny či ovocné drene, pretože zlepšuje disperznú stabilitu olejových a tukových sušín a pôsobí proti topeniu zmrzliny.

Obsahujú ho aj mliečne výrobky, napríklad jogurty a pudingy, šalátové zálievky, dresingy aj majonézy.

Ďalej sa používa na potieranie pekárenských výrobkov, PGA zlepšuje ich chuť a zvyšuje ich mäkkosť a pružnosť tým, že zvyšuje absorpciu vody v ceste. Zároveň spomaľuje starnutie škrobu a predlžuje trvanlivosť.

Vzhľadom na svoje penotvorné a emulgačné schopnosti a je široko používaný ako stabilizátor piva, aby sa zvýšila penivosť a pena bola stabilná a trvanlivá. Nájdeme ho ale aj v nealkoholických športových a ovocných nápojoch.

  • Fragola jahodová zmrzlina
  • Pivo Corona
  • Perkins Majonelka

Je E405 zdravé?

Konzumácia propylénglykolalginátu je v bežných dávkach považovaná všeobecne za bezpečnú a jeho použitie v potravinárskom priemysle tak bolo schválené tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ako aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

V roku 2018 došlo k prehodnoteniu odporúčanej dennej dávky propylénglykolalginátu, nemala by prekročiť 55 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti.

Nadmerná konzumácia E405 môže u citlivejších osôb vyvolať preháňavé účinky a prípadne aj alergickú reakciu.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie propylénglykolalginátu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.