Čo majú spoločné žuvačky a instantné polievky? Antioxidačnú a konzervačnú látku butylhydroxyanizol (E320)

Butylhydroxyanisol, známy tiež ako BHA, je syntetický antioxidant, ktorý zabraňuje zažltnutiu potravín obsahujúcich jedlé oleje a tuky.

Okrem toho pôsobí aj proti niektorým baktériám a plesniam.

Vyrába sa z vedľajších produktov vznikajúcich pri spracovaní ropy.

Molekulárny vzorec E320 je C11H16O2 .

Hlavné dôležité body o E320 – butylhydroxyanizole :

Je to antioxidant.
Nie je to prírodná látka .
Nie je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto prídavnej potravinárskej látke vyhýbať.

Kde sa butylhydroxyanizol používa?

Butylhydroxyanisol nájdeme v rozmanitých rastlinných olejoch a tukoch rastlinného i živočíšneho pôvodu, ako sú margaríny, maslo, masť.

Obsahujú ho ale tiež mnohé dehydrované potraviny, napríklad polievky či omáčky, ďalej aj žuvačky, zmrzlina, majonéza alebo cereálie.

  • Billa Clever Sirup s príchuťou citróna
  • Dr.Oetker Vanilková aróma, Mandľová aróma
  • Žuvačky Orbit, Winterfresh, Airways, Hubba Bubba
  • Tiha Sklenené rezance Good S
  • YumYum Instantná rezancová polievka s kuracou príchuťou

Môže byť obsiahnutý nielen v potravinách samotných, ale aj v obaloch, z ktorých do nich následne môže prenikať.

Je E320 zdravé?

Použitie BHA v potravinárskom priemysle bolo schválené americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) aj Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).

V porovnaní s terciárnym butylhydrochínom alebo butylhydroxytoluénom je ale jeho používanie viac kontroverzné, napríklad Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) ho považuje za látku „pravdepodobne karcinogénna“.

U citlivých jedincov môže konzumácia BHA spôsobovať nežiaduce reakcie, najmä v podobe žihľavky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie BHA v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ aj USA.