S indigotínom (E132) sa stretneme nielen v potravinách, ale aj v medicíne. Na čo sa využíva?

Indigotín, známy tiež pod názvami CI potravinárska modrá 1, Indigocarmine, Blue 2 alebo FD&C Blue No.2, je tmavo modré umelé farbivo.

Vo väčšine prípadov sa vyrába synteticky, ale možno ho získať aj z prírodného farbiva indigo, ktoré sa nachádza v rastline indigovník. Odtiaľ tiež názov farbiva.

Nájdeme ho v mnohých voľnopredajných potravinách, predovšetkým cukrovinkách.

Molekulárny vzorec E132 je C16H8N2Na2O8S2 .

Hlavné dôležité body o E132 – indigotín:

Je to farbivo .
Nie je to prírodná látka .
Nie je vhodné pre deti.
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.

Kde sa indigotín používa?

Indigotín má široké využitie v potravinárskom priemysle, používa sa na farbenie radu cukroviniek, najmä cukríkov, žuvačiek a lízaniek. Obsahovať ho ale môžu tiež zmrzliny a nanuky, pekárske výrobky a nealkoholické nápoje alebo sirupy.

  • Cukríky Rainbow Nerds, Skittles, Bony Fruit, Crazy Bee
  • Žuvačky Orbit mints
  • Lízanky Roksy, Krtkovo lízatko
  • Amin Sirup s príchuťou višne

Okrem toho sa využíva na farbenie krmív pre domáce zvieratá, pri výrobe parfumov a pomerne široké využitie má tiež v lekárstve.

V pôrodníctve sa roztoky indigotínu používajú na detekciu úniku plodovej vody, v urológii sa injekcie indigotínu využívajú na detekciu úniku moču z močových ciest.

V neposlednom rade sa používa ako skríningová metóda na diagnostiku drobných lézií či na rozlíšenie benígnych a malígnych lézií.

Je E132 zdravé?

Používanie indigotínu je síce povolené, avšak mnoho vedeckých štúdií ho povaruje za nebezpečnú látku.

S jeho konzumáciou býva spájaný celý rad problémov, od nevoľnosti a zvracania cez vysoký krvný tlak až po vyrážku a problémy s dýchaním.

Niektoré zdroje považujú toto farbivo dokonca za karcinogén, preukázateľné dôkazy ale zatiaľ stále chýbajú.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie E132 v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ aj USA. Denná dávka tohto farbiva by nemala prekročiť 5 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti.