Xylitol (E967) alebo alternatíva cukru, ktorá chráni pred zubným kazom. Ako je to možné?

Xylitol, niekedy označovaný tiež ako brezový cukor, je cukrový alkohol, ktorý obsahuje o tretinu menej kalórií ako sacharóza, ale má takmer rovnakú sladivosť.

Prirodzene sa vyskytuje v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, komerčne sa vyrába z rastlinnej hemicelulózy.

V potravinárskom priemysle sa s ním stretávame ako s náhradným sladidlom pre diabetikov.

Je tiež bežnou zložkou žuvačiek bez cukru.

Názov xylitol pochádza z gréckeho slova xylóza alebo drevný cukor, pretože bol prvýkrát vyrobený z brezového dreva.

Molekulárny vzorec E967 je C5H12O5 .

Hlavné dôležité body o E967 – xylitole:

Je to sladidlo, emulgátor, stabilizátor, zahusťovadlo a zvlhčujúca látka .
Ide o prírodnú látku , ale na priemyselné použitie sa vyrába synteticky.
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa xylitol používa?

S konzumáciou xylitolu súvisí chladivý pocit v ústach, vďaka tomu je obľúbenou zložkou žuvačiek bez cukru a ďalších výrobkov na ústnu hygienu, ako sú mentolky, ústne vody a zubné pasty.

Xylitol sa okrem žuvačiek často pridáva do ďalších rozmanitých cukroviniek a sladkostí, ako sú cukríky a čokolády.

Nájdeme ho aj v zmrzlinách, stolných sladidlách či nízkokalorických výrobkoch.

  • Žuvačky Orbit, Jet gum, Mentos
  • Cukríky Tic tac
  • Čoxy Horká čokoláda
  • Pastee nutričná pasta
  • Semix proteínová kaša

Je E967 zdravé?

Používanie xylitolu v potravinárskom priemysle je považované za bezpečné, ide o látku schválenú Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Xylitol je známy tým, že potláča rast baktérií v ústnej dutine. Žuvanie žuvačky s xylitolom podporuje prúdenie slín a zároveň chráni zuby pred baktériami spôsobujúcimi zubný kaz.

Na rozdiel od cukru sa xylitol v tenkom čreve vstrebáva pomaly a neúplne, vďaka tomu je spolu s ďalšími cukrovými alkoholmi vhodný aj pre diabetikov, jeho vplyv na hladinu cukru v krvi je minimálny.

Nadmerná konzumácia xylitolu môže ale vyvolať žalúdočné a črevné problémy.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie xylitolu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii, Kanade, Japonsku a ďalších krajinách sveta.