Neotam (E 961) je sladidlo takzvanej novej generácie a jeho sladkosť sa s cukrom nedá ani rovnať!

Neotam je derivát aspartámu a jedná sa o umelé sladidlo.

Je približne 6000 krát sladší ako cukor a bežne sa používa ako jeho náhrada v potravinách a nápojoch, pretože je tepelne stabilná, bez kalórií, s nulovým glykemickým indexom.

Hlavné dôležité body o E 961 – neotam

Nie je prírodné , ide o syntetické sladidlo

Je vhodný pre deti

Nie je to alergén a je vhodný pre ľudí trpiacich fenylketonúriou (nedostatkom pečeňového enzýmu)

Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E961

Vo všeobecnosti sa vyrába reakciou medzi aspartámom a dimetylbutyraldehydom pod tlakom vodíka a ďalšími surovinami. Takto vznikne biely kryštalický prášok alebo granule s čisto sladkou chuťou.

Kde sa neotam (E 961) používa?

Vzhľadom na to, že je o 6 000 sladší ako cukor, stačí na osladenie nízkokalorických potravín a nápojov len veľmi malé množstvo, zároveň má lepšiu tepelnú stabilitu ako aspartám, a preto môže byť použitý vo výrobkoch na varenie a pečenie, kde aspartám nemôže.

Vďaka svojej odolnosti voči teplu je ideálny na pečenie, ako sú sušienky, koláče a muffiny.

V sýtených nápojoch a môže byť použitý v práškových nápojoch a džúsoch na zníženie obsahu cukru a zníženie kalórií pri zachovaní sladkej chuti.

Konkrétne potraviny

  • Kofola bez cukru

Je E961 zdravé?

Na rozdiel od aspartámu vedecké štúdie nepreukázali žiadne vedľajšie účinky na ľudský organizmus a bol uznaný za bezpečný pre konzumáciu.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Toto nenutričné sladidlo bolo schválené ako bezpečná prísada americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín a nemá žiadne vedľajšie účinky, oproti napríklad aspartámu. Jeho použitie je však zakázané pre hydinové a iné mäso.