Glycyrrhizin (E958) sa vyrába z koreňov sladkého drievka. V akých potravinách ho nájdete?

Glycyrrhizin alebo kyselina glycyrrhizová je hlavná, sladko chutiaca zložkou koreňa Glycyrrhiza glabra (sladkého drievka).

Slúži ako sladidlo a zvýrazňovač chuti. Potravinám dodáva sladkú chuť za menej kalórií ako cukor.

Hlavné dôležité body o E958 – glycyrrhizin:

Prírodného pôvodu.
Bez vedľajších účinkov.
Zakázaný v EÚ.
Povolený v USA.

Výroba E958

Glycyrrhizin sa vyrába zo sušených koreňov sladkého drievka.

Kde sa glycyrrhizin používa?

Nájdete ho v potravinách ako sú:

  • cukríky (sladké drievko)
  • omáčky (Salsa)
  • sušienky
  • čaju

Je E352 zdravé?

U tejto prídavnej látky neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky. Môžu ju konzumovať vegetariáni aj vegáni.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Táto prídavná látka je zakázaná v Európskej únii, Austrálii a na Novom Zélande. V USA je jej používanie povolené.