Thaumatin (E957): prírodné sladidlo 2000x sladšie ako cukor! Je jeho konzumácia bezpečná?

Thaumatin sa používa ako prírodné sladidlo a modifikátor chuti v potravinách a nápojoch. Môže byť až 2000x sladší ako cukor, aj keď prináša trochu inú a pomalšie sa rozvíjajúcu chuť. Stabilita E957 pri vysokých teplotách umožňuje jeho použitie vo varených potravinách.

Hlavné dôležité body o E957 – Thaumatine:
· Jeho používanie je bezpečné
· Je prírodný
· Jedná sa o sladidlo

Výroba E957

Thaumatin je proteín, ktorý sa získava vodnou extrakciou z tropického ovocia Thaumococcus danielli zo západnej Afriky.

V akých potravinách môžeme thaumatín nájsť?

  • chlieb
  • ovocie
  • víno
  • omáčky
  • majonézy
  • mliečne výrobky
  • citrusy
  • jogurty
  • zmrzliny

Je prísada E957 zdravá?

Thaumatin môže v zriedkavých prípadoch pôsobiť ako alergén na dýchací systém, ale je všeobecne uznávaný ako bezpečné sladidlo na použitie v potravinárskych výrobkoch. Konzumácia veľkého množstva môže však mať preháňavé účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Thaumatin je ako dôležitá potravinárska prísada schválená pre použitie v mnohých krajinách po celom svete, vrátane Európskej únie, USA, Austrálie a Nového Zélandu.